13 Kasım'da neler oldu?



ABD Yüksek Mahkemesi, Alabama'nın Alabama eyaletinde halk otobüsü ayrımcılığına son veren bir kararı onayladı. (1956) Browder v. Gayle'deki karar , ABD Bölge Mahkemesi tarafından yapıldı ve Alabama'da halk otobüslerinin ayrılmasını gerektiren yasaların yasadışı olduğunu belirtti. Dava, ayrılma yasalarını protesto eden Montgomery Bus Boykotuna son verdi.

NASA'nın Mariner 9 uzay probu, başka bir gezegenin yörüngesinde ilk kişi oldu. (1971) Prob bu günlerde Mars çevresinde yörüngesine başarıyla girdi ve görev sırasında gezegenin yüzeyinin fotoğraflarını geri gönderebildi. İki Sovyet sondası bir ay sonra aynı yörüngeye ulaştı.

ABD Başkanı George W. Bush, askeri mahkemelerin II. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk defa yabancı şüphelileri yargılamasına izin veren bir emir imzaladı. (2001) Düzen, 11 Eylül 2001'deki terörist saldırılara yanıt olarak gerçekleşti. Guantanamo Körfezi Deniz Üssü'ndeki askeri hapishane tesisi kısa bir süre sonra açıldı ve ilk tutuklular 11 Ocak 2002'de orada hapsedildi.

AK-47 saldırı tüfeği gelişimi tamamlandı. (1947) Tüfek, Sovyetler Birliği'nde Mikhail Kalaşnikov tarafından geliştirildi ve yaratılacak ilk saldırı tüfeklerinden biriydi. Bugün, dünyada en çok kullanılan saldırı tüfeği - daha fazla AK-47 modeli bir araya getirilen diğer tüm tüfek modellerinden daha fazla yapıldı.

Tropikal bir siklon Bangladeş'i vurdu - Doğu Pakistan olarak bilinen - ve bir gecede yaklaşık 500.000 ölümle sonuçlandı. (1970) Bhola siklonu, kaydedilen dünya tarihinde en ölümcül olanıydı ve 20. yüzyılın dünyanın en yıkıcı doğal felaketi olarak kabul ediliyor .

Irak, ülkeyi ateşkes anlaşmasına uyma ve herhangi bir Kitle İmha Silahı (KİS) ve diğer yasaklanmış silahları imha etmeyi gerektiren 1441 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararı'nı kabul etti. (2002) Irak, silah müfettişlerinin bundan kısa bir süre sonra geri dönmesine izin verdi ve raporları ABD’nin Irak’ın karar anlaşmalarını ihlal etmeye devam ettiği sonucuna varmasına yol açtı. Bu son derece tartışmalı sonuç, 2003 yılının Mart ayında İngiliz ve Amerikan kuvvetleri tarafından Irak'ın işgaline yol açtı.

David Gray, kuşkusuz Yeni Zelanda'nın en ölümcül çekiminde 13 kişiyi vurdu ve öldürdü. (1990) Gray'in çekim çılgınlığı komşusuyla bir tartışma başlattı ve "Aramoana katliamı" olarak bilinirdi. Ertesi gün avlandı ve Yeni Kurumsal Seo   Özel Taktikler Grubu tarafından vurularak öldürüldü.

İlk Rugby Ligi Dünya Kupası kazanıldı. (1954) Fransa, o yıl Paris'te düzenlenen ilk uluslararası ragbi maçında İngiltere tarafından yenildi .

Duk Koo Kim, Ray Mancini'ye bir boks maçı kaybetti ve dört gün sonra maç boyunca sakatlanan yaralanmalardan dolayı öldü. (1982) Kim ölümü boksta birkaç önemli değişikliğe yol açmıştı; aralarında 15'in 15'ine kadar olan dövüş müsabakalarının indirilmesi ve boksörlerin ringin dışına düşmesini önlemek için halka etrafında altıncı ipler eklemişti. Değişiklikler arasında, en sonunda beyin testleri, akciğer testleri ve elektrokardiyogramların yer aldığı, sağlık öncesi tıbbi kontrol prosedürlerinin artırılması yer almaktadır.

Nevado del Ruiz yanardağı patlak verdi, Armero, Columbia kentini gömdü ve yaklaşık 23.000 insanı öldürdü. (1985) Patlamadan gelen magma bir buzulun erimesine yol açtı ve şehri kasıp kavuran yıkıcı bir çamur kaymasına neden oldu. Yüksek ölüm oranı kısmen bilim adamlarının volkanın ne zaman patlayacağını doğru bir şekilde tahmin etmemeleri yüzünden oldu. Seo uzmanı  , yetkililerin vatandaşları "korkutmayı" reddetmeleri nedeniyle kısmen de olsa yetkililer, tehlikelerin yakın olduğu konusunda gerekli bilimsel uyarılara sahip olmadıklarını düşündüler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hanedanlık nedir?

Glutatyon Redüktaz Nedir?

Abductor Hallucis nedir?