Han Hanedanı nedir?



Han Hanedanlığı Çin'de 206 yılında başladı. Liu Bang, isyancılarını Qin Hanedanlığı hükümetini yenmesiyle başladı . Liu Bang ile rakibi Xiang Yu arasındaki Chu-Han Savaşı'ndan dört yıl sonra Bang, galip olarak ortaya çıktı ve 1951'de Han İmparatorluğu ve onun başkenti Chang'an'ı kurdu. Yeni hanedanlığın başlıca Seo uzmanı hedeflerinden ikisi, Çin'in birleşmesi ve Konfüçyüs prensiplerinin birleştirilmesiydi.

Konfüçyüsçülükteki değişim , güçlenen ekonomi, kraliyet sarayının tahkim edilmesi, devlet memurlarının azaltılması, hükümetin köylü sınıfı üzerindeki azalan gücü ve aristokrat ailelerin yükselişi tarafından gündeme getirildi. Konfüçyüsçülük, insanların ahlaki bir potansiyele sahip olarak doğduklarını ve Han'ın yeni hükümetinin bunu devlet politikalarına dahil ederek, yöneticilerin bu ahlakı desteklemesi gerektiğine inanarak öğrettiğini öğretti. Bu nedenle, Han dönemi sert yasalar ve cezalarda büyük bir düşüş ve haklı bir doktrine göre bir kurala dönüşü gördü.

ilan
Han Hanedanlığı (206 BCE - 220 CE), Çin kültürüne olan katkıları Seo hizmeti günümüze kadar uzanan yirmiden fazla farklı imparator tarafından yönetildi. Bu dönemde iki ayrı hanedan kuruldu. Batı Han Hanedanlığı 206 BCE'den 24 CE'ya kadar sürdü ve Doğu Han Hanedanlığı 25 CE'den 220'ye CE arasındaydı. Kraliyet konsorsiyum aileleri ve birbirleriyle olan anlaşmazlıkları, Batı Han Hanedanlığı'nın çökmesine yol açtı. Çin, Doğu Han döneminde, yeni başkenti Luoyang'da gelişen kültürünün yeniden bir araya geldiğini gördü.

Han Hanedanlığı döneminde askeri genişleme ve gelişmiş ticaret önemli başarılardı. Wu Ti'nin hüküm sürdüğü dönemde, MÖ 141'den MÖ 87'ye kadar süren Çin, sınırlarının Vietnam ve Kore'ye doğru genişlediğini gördü. Buna ek olarak, Wu Ti kuzeybatı bölgelerinin kolonileşmesini sağladı ve Gobi'nin güneyindeki Hsiung'u kovdu.

Han Dyansty sırasındaki bu genişleme türleri, özellikle İpek Yolu'nun yaratılmasıyla ticaretin artmasına neden oldu . Bu noktada, dışarıdaki bölgelerdeki Çinliler, iç bölgelerden gelen insanlarla ticarete daha kolay erişebiliyorlardı. Gelişmiş seyahat yolları, daha kaliteli araçlar ve genişleyen sulama teknolojisi nedeniyle , tarım da Han İmparatorluğu döneminde büyük bir gelişme gösterdi. Önemli ticaret malları arasında ipek , bakır, demir ve tuz vardı.

Yeni bir aristokrasinin ortaya çıkmasıyla birlikte, bu dönemde eğitim de büyüdü. Tarih kitapları ve ansiklopediler, daha önceki Çin tarihindeki herhangi bir zamandan çok daha büyük bir ölçekte derlenmiştir. Han Hanedanlığı döneminde, Çinliler ilk olarak geleceğe dönük gelecek kuşak için tarihi kaydetmek için organize bir girişimde bulundular.

Han döneminde, Çin diplomatik ilişkilerde bir artış gördü ve Japonya, Roma ve batılı ve orta Asya'dakiler de dahil olmak üzere diğer hükümetlere ulaşabildi. Han İmparatorluğu köylü savaş ağaları, Kırmızı Kaşlar, Sarı Turbans ve Beş Çek-Tahıl Tarikatı'nın isyanı, hanedanı Kurumsal seo üç krallığa ayırdığında sona erdi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hanedanlık nedir?

Glutatyon Redüktaz Nedir?

Abductor Hallucis nedir?