Hangi Ölümcül Hastalık 16. Yüzyılda Aztekler'i siler?



Tenochtitlan'ın görkemli başkenti olan Aztekler, iki yüzyıl boyunca gelişen, karmaşık bir sosyal, politik ve dini toplum inşa ettiler. Ardından, 1521 yılında Aztek İmparatorluğu'nu deviren İspanyol fetih Hernhi Cortés tarafından yönetilen işgalcilerin gelişi geldi. Bir dizi salgın, Aztek nüfusunun yaklaşık yüzde 80'ini silip süpürdüğünde, felaket yeniden başladı. Yerliler cocoliztli vebaları olarak adlandırdılar ve yüksek ateş, baş ağrısı ve göz, ağız Seo hizmeti  burundan kanama ile sonuçlandılar - ardından üç ya da dört gün içinde ölüm izledi. Ancak, epidemilerden sorumlu olan patojenin kesin olarak tanımlanması, bir paleopatholog ekibinin, 29 iskelet kurbanının dişlerinden DNA inceleyerek, ölümcül salmonella suşuna dair kanıt buluncaya kadar bilim insanlarını etkilemişti.

Bir imparatorluğun acılı düşmesi :

DNA araştırması , enterik ateşe neden olduğu bilinen Paratyphi C çeşidinin Salmonella enterica bakterisinin izlerini bulmuştur . Kurumsal Seo   alt tipi bugün nadiren insanlara bulaşır.

Araştırmacılar, birçok salmonella suşunun enfekte olmuş gıda veya su yoluyla yayıldığını ve bunun İspanyol fokları tarafından getirilen evcil hayvanlar ile Meksika'ya seyahat etmiş olabileceğini söyledi.

Patojenin tanımlanması Seo uzmanı  olmuştur çünkü enfeksiyöz hastalıklar birkaç arkeolojik ipucu bırakmıştır. Yeni çalışma Ocak 2018'de Nature Ecology & Evolution'da yayınlandı .

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hanedanlık nedir?

Glutatyon Redüktaz Nedir?

Abductor Hallucis nedir?